Oct 29, 2024
Smażone szparagi w szynce serrano z sosem holenderskim
Składniki:
- 150g Szynki serrano
- 600g szparagów
- 2 jajka
- 200g masła
- 1 cytryna
- 50ml białego wina
- 40ml oliwy z oliwek
- 200g mieszanki sałat
- 200g małych pomidorków
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Gotuj szparagi w osolonej wodzie przez 2 minuty, następnie odsącz na durszlaku.
- Owiń szparagi plastrami szynki i usmaż na patelni.
- Rozpuść masło. Oddziel żółtka, dodaj sól, pieprz, sok z cytryny, wino i wstaw do kąpieli wodnej cały czas mieszając. Gdy tylko masa zacznie gęstnieć wlej masło i intensywnie wymieszaj, zdejmij z ognia.
- Polej szparagi sosem wg swojego uznania. Podawaj z sałatą i pomidorami.
Czas przygotowania: 20 minut, 4 porcje
Smacznego!