OSTATNIO OGLĄDANE
Wędliny hiszpańskie
Filtry
W tym dziale zgromadziliśmy aromatyczne przysmaki ze słonecznej Hiszpanii. Wszystkie oferowane tu wędliny są typowymi przedstawicielami tradycyjnej kuchni iberyjskiej. Poznaj hiszpańskie chorizo, fuet, szynkę serrano i salami chapata. Nieważne czy próbujesz ich po raz pierwszy, czy wracasz do sprawdzonych już potraw – nasze propozycje zachwycą Cię bogactwem aromatów.
Szybki przewodnik po hiszpańskich wędlinach
Jeśli nie byłeś jeszcze w Hiszpanii, niektóre z nazw mogą brzmieć tajemniczo. Zobacz, jakie pyszności się pod nimi kryją:
- szynka serrano – długo dojrzewająca, podsuszana wędlina; tradycyjnie wytwarzana z całych udźców wieprzowych,
- fuet hiszpański – rodzaj pikantnej kiełbasy, dość twardej; charakterystyczny przerost pleśni jest ceniony, gdyż podkreśla smak wędliny,
- chorizo – jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów; to kiełbasa z wędzoną papryką; stopień ostrości jest różny w poszczególnych odmianach,
- salami chapata – długo dojrzewająca kiełbasa o charakterystycznym kształcie i różnymi dodatkami na wierzchu (u nas np. z orzechem włoskim).