Oct 29, 2024
Schab nadziewany salami z puree ziemniaczanym
Składniki:
- 20 dkg Oryginalnego węgięrskiego salami
- 1 kg schabu wieprzowego
- 8 plastrów sera cheddar
- sos chili Piri-Piri
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do nasmarowania naczynia żaroodpornego
- 1 kg ziemniaków
- 15 dkg masła
- mleko
Przygotowanie:
- Usuń osłonkę z salami, pokrój w paski, nadziej nimi oczyszczone mięso. Posól i popieprz, nie zapomnij też o sosie chili Piri-Piri.
- Lekko nasmaruj naczynie ognioodporne tłuszczem. Połóż w nim schab, piecz w 180 stopniach pod przykryciem przez 60 minut.
- Następnie połóż na mięso plastry sera i opiekaj w kolejnych 200 stopniach przez 10 minut bez przykrycia. Upieczony schab pokrój w plastry.
- Jako dodatek polecamy jedwabiście miękkie puree ziemniaczane: ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, zgnieć je, a na koniec wymieszaj z masłem i mlekiem do uzyskania piany.
Czas przygotowania: 90 minut, 4 porcje
Smacznego!