add wishlist show wishlist remove wishlist add compare show compare remove compare preloader

Twój koszyk jest pusty

0.00 zł

Variant title
[item_qty] $0.00
Pizza z patelni z salami, szpinakiem i karmelizowaną gruszką

Pizza z patelni z salami, szpinakiem i karmelizowaną gruszką

Składniki:

Ciasto na pizzę:
    • 500 g mąki typu 00 (Typowa mąka do pizzy, w której duża zawartość glutenu białkowego zapewnia szczególnie elastyczne ciasto. Alternatywnie można użyć także mąki pszennej typu 405.)
    • 1,5 łyżeczki soli (ok. 10 g)
    • 1 szczypta cukru
    • 300 ml wody, letniej
    • 7 g świeżych drożdży, pokruszonych
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    Dodatki:
    • SALAMI Negrini, ulubione, pocięte w cienkie plastry
    • 500 g mozzarelli
    • 400 g świeżego szpinaku
    • 2 gruszki
    • odrobina oliwy do usmażenia szpinaku
    • cukier do karmelizacji gruszek
    • ocet balsamiczny

     

     Przygotowanie ciasta:
    1. W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.   
    2. Drożdże pokrusz do letniej wody i mieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
    3. Wymieszaj mieszaninę mąki w robocie kuchennym za pomocą haka do wyrabiania ciasta na niskim poziomie i powoli dodawaj wodę drożdżową, a następnie oliwę z oliwek,
    4. Mieszaj, aż ciasto uformuje się w kulę - następnie ugniataj w robocie kuchennym dobre 7-10 minut. Co jeśli nie masz robota? Spokojnie...możesz wszystkie składniki połączyć i zagnieść ręcznie, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto.  
    5. Zagniecione ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut w temperaturze pokojowej – drożdże są już aktywowane.
    6. Następnie przełóż ciasto do dużej miski i odstaw do lodówki na 24 godziny.
    7. Przed obróbką i pieczeniem ciasto na pizzę wyjmij z lodówki na około 30 minut wcześniej. Wyrastanie na zimno sprawia, że ciasto jest cudownie elastyczne, ma lekko „drożdżowy” smak i nie obciąża żołądka. Ciasto można przygotować dzień wcześniej, a resztę zrobi lodówka. Proste, prawda?   

      Dodatki:
      1. Szpinak usmaż na patelni z dodatkiem oliwy i soli.
      2. Gruszki pokrój w cienkie plasterki, posyp cukrem i piecz w temperaturze 150°C przez 30 minut. 

      Przygotowanie pizzy:
      1. Rozgrzej piekarnik do najwyższej możliwej temperatury za pomocą wentylatora.
      2. Ciasto na pizzę podziel na trzy kulki o jednakowej wielkości, ułóż na posypanej mąką powierzchni i krótko zagnieć oprószonymi mąką rękami.
      3. Następnie wyciągnij ciasto na zewnątrz od środka – ponieważ ciasto jest bardzo elastyczne, wymaga to trochę wytrzymałości. Możesz także ostrożnie wziąć ciasto w dłonie i przesuwać je w tę i z powrotem między dłońmi w najlepszy sposób na pizzę, aby rozciągnąć je do pożądanego rozmiaru. Upewnij się, że w środku nie ma dziur i że powstała nieco wyższa krawędź.
      4. Nasmaruj żeliwną lub metalową patelnię ( może być również blacha lub forma do pizzy ) odrobiną oliwy z oliwek, ostrożnie włóż kawałki ciasta do formy i uformuj je.
      5. Na wierzch pizzy połóż mozzarellę, szpinak, karmelizowane plastry gruszki, plastry ulubionego salami i skrop glazurą z octu balsamicznego.
      6. Włóż patelnię do BARDZO gorącego piekarnika i piecz w trybie Turbo – pizza uwielbia ogień!
      7. W zależności od mocy Twojego piekarnika pizza będzie gotowa po około 8 - 12 minutach, więc obserwuj ją.
      8. Po upieczeniu wyjmij gorącą pizzę z piekarnika w rękawiczkach kuchennych, pokrój na duże kawałki, chwyć ją i odważnie ugryź!

       

      Ilość porcji: wystarczy na około trzy pizze pieczone w formie o średnicy 24 cm

      Smacznego!