Pizza z patelni z salami, szpinakiem i karmelizowaną gruszką
Składniki:
Ciasto na pizzę:- 500 g mąki typu 00 (Typowa mąka do pizzy, w której duża zawartość glutenu białkowego zapewnia szczególnie elastyczne ciasto. Alternatywnie można użyć także mąki pszennej typu 405.)
- 1,5 łyżeczki soli (ok. 10 g)
- 1 szczypta cukru
- 300 ml wody, letniej
- 7 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- SALAMI Negrini, ulubione, pocięte w cienkie plastry
- 500 g mozzarelli
- 400 g świeżego szpinaku
- 2 gruszki
- odrobina oliwy do usmażenia szpinaku
- cukier do karmelizacji gruszek
- ocet balsamiczny
Przygotowanie ciasta:
- W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.
- Drożdże pokrusz do letniej wody i mieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
- Wymieszaj mieszaninę mąki w robocie kuchennym za pomocą haka do wyrabiania ciasta na niskim poziomie i powoli dodawaj wodę drożdżową, a następnie oliwę z oliwek,
- Mieszaj, aż ciasto uformuje się w kulę - następnie ugniataj w robocie kuchennym dobre 7-10 minut. Co jeśli nie masz robota? Spokojnie...możesz wszystkie składniki połączyć i zagnieść ręcznie, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto.
- Zagniecione ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut w temperaturze pokojowej – drożdże są już aktywowane.
- Następnie przełóż ciasto do dużej miski i odstaw do lodówki na 24 godziny.
- Przed obróbką i pieczeniem ciasto na pizzę wyjmij z lodówki na około 30 minut wcześniej. Wyrastanie na zimno sprawia, że ciasto jest cudownie elastyczne, ma lekko „drożdżowy” smak i nie obciąża żołądka. Ciasto można przygotować dzień wcześniej, a resztę zrobi lodówka. Proste, prawda?
Dodatki:
- Szpinak usmaż na patelni z dodatkiem oliwy i soli.
- Gruszki pokrój w cienkie plasterki, posyp cukrem i piecz w temperaturze 150°C przez 30 minut.
Przygotowanie pizzy:
- Rozgrzej piekarnik do najwyższej możliwej temperatury za pomocą wentylatora.
- Ciasto na pizzę podziel na trzy kulki o jednakowej wielkości, ułóż na posypanej mąką powierzchni i krótko zagnieć oprószonymi mąką rękami.
- Następnie wyciągnij ciasto na zewnątrz od środka – ponieważ ciasto jest bardzo elastyczne, wymaga to trochę wytrzymałości. Możesz także ostrożnie wziąć ciasto w dłonie i przesuwać je w tę i z powrotem między dłońmi w najlepszy sposób na pizzę, aby rozciągnąć je do pożądanego rozmiaru. Upewnij się, że w środku nie ma dziur i że powstała nieco wyższa krawędź.
- Nasmaruj żeliwną lub metalową patelnię ( może być również blacha lub forma do pizzy ) odrobiną oliwy z oliwek, ostrożnie włóż kawałki ciasta do formy i uformuj je.
- Na wierzch pizzy połóż mozzarellę, szpinak, karmelizowane plastry gruszki, plastry ulubionego salami i skrop glazurą z octu balsamicznego.
- Włóż patelnię do BARDZO gorącego piekarnika i piecz w trybie Turbo – pizza uwielbia ogień!
- W zależności od mocy Twojego piekarnika pizza będzie gotowa po około 8 - 12 minutach, więc obserwuj ją.
- Po upieczeniu wyjmij gorącą pizzę z piekarnika w rękawiczkach kuchennych, pokrój na duże kawałki, chwyć ją i odważnie ugryź!
Ilość porcji: wystarczy na około trzy pizze pieczone w formie o średnicy 24 cm
Smacznego!