Paella z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- zestaw do paella WARZYWA 266g
- 4 pałki z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 150 g zielonej fasolki, pokrojonej na 3–4 cm kawałki
- 150 g groszku (świeżego lub mrożonego)
- 1 mała puszka kukurydzy (ok. 150 g po odsączeniu)
- 100 g karczochów z zalewy, przekrojonych na połówki
- świeża natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- W dużej patelni do paelli lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Obsmaż pałki z kurczaka z każdej strony, aż będą złote. Przełóż na talerz.
- Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj paprykę i fasolkę szparagową, smaż 3–4 minuty. Przełóż na talerz.
- Na patelnię do paelli wlej oliwę zestawu do paella i podgrzej na średnim ogniu.
- Dodaj ryż i mieszaj przez 1-2 min.
- Dodaj suszony bulion i dobrze rozprowadź. Dodaj 750 ml ciepłej wody (3 szklanki) i zwiększ ogień do średnio-wysokiego.
- Gotuj na średniej intensywności przez pierwsze 10 minut. Dodaj usmażone wcześniej warzywa i kurczaka Następnie zmniejsz ogień do średniego, aż ryż wchłonie cały płyn (jeszcze ok. 10 minut).
- Posyp świeżą pietruszką i podawaj prosto z patelni.
-
Wyłącz ogień i pozwól paelli odpocząć 5 minut przed podaniem.
Wskazówka: ciepło powinno być równomiernie rozłożone na dnie patelni do paelli.
Czas przygotowania: 50 minut, 2 porcje
Smacznego!