add wishlist show wishlist remove wishlist add compare show compare remove compare preloader

Twój koszyk jest pusty

0.00 zł

Variant title
[item_qty] $0.00
Paella z kurczakiem i warzywami

Paella z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • zestaw do paella WARZYWA 266g
  • 4 pałki z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 150 g zielonej fasolki, pokrojonej na 3–4 cm kawałki
  • 150 g groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 mała puszka kukurydzy (ok. 150 g po odsączeniu)
  • 100 g karczochów z zalewy, przekrojonych na połówki
  • świeża natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  1. W dużej patelni do paelli lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Obsmaż pałki z kurczaka z każdej strony, aż będą złote. Przełóż na talerz.
  2. Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj paprykę i fasolkę szparagową, smaż 3–4 minuty. Przełóż na talerz.
  3. Na patelnię do paelli wlej oliwę zestawu do paella i podgrzej na średnim ogniu. 
  4. Dodaj ryż i mieszaj przez 1-2 min.
  5. Dodaj suszony bulion i dobrze rozprowadź. Dodaj 750 ml ciepłej wody (3 szklanki) i zwiększ ogień do średnio-wysokiego.
  6. Gotuj na średniej intensywności przez pierwsze 10 minut. Dodaj usmażone wcześniej warzywa i kurczaka Następnie zmniejsz ogień do średniego, aż ryż wchłonie cały płyn (jeszcze ok. 10 minut).
  7. Posyp świeżą pietruszką i podawaj prosto z patelni.
  8. Wyłącz ogień i pozwól paelli odpocząć 5 minut przed podaniem.

Wskazówka: ciepło powinno być równomiernie rozłożone na dnie patelni do paelli.

Czas przygotowania: 50 minut, 2 porcje

Smacznego!