Oct 29, 2024
Bresaola carpaccio z rukolą i Grana Padano
Składniki:
• Bresaola 200g
• rukola 100g
• ser Grana Padano w płatkach do smaku
• ocet balsamiczny
• musztarda 1 łyżeczka
• sok z połowy pomarańczy
• oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Bresaolę kroimy w cienkie plastry. Spód półmiska wykładamy plasterkami bresaoli, układając je jeden obok drugiego.
2. Rukolę myjemy, osuszamy i przy pomocy nożyczek tniemy na mniejsze kawałki wprost na bresaolę. Wierzch posypujemy płatkami sera.
3. Przygotowywujemy sos winegret z octu balsamicznego, musztardy, soku z pomarańczy i oliwy. Obficie skrapiamy carpaccio. Podajemy od razu.
Czas przygotowania: 10 min, 4 porcje
Smacznego!