Roladki z grillowanej cukinii z szynką prsut i serkiem
Składniki:
- 1 opakowanie szynki PRSUT
- 1 średniej wielkości cukinia, bardziej regularna w kształcie
- 1 opakowanie serka śmietankowego według własnego wyboru
- świeża rukola
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- sól i pieprz
- prażone orzeszki pinii, listki parmezanu lub świeża bazylia do smaku
- chleb do podania
Przygotowanie:
- Pokrój cukinię za pomocą noża lub mandoliny na cienkie podłużne plastry o grubości 3-4 mm. Lekko je posól, aby szybciej uwolniły wodę, a następnie osusz je ręcznikiem papierowym po kilku minutach.
- Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu, posmaruj odrobiną oliwy z oliwek i grilluj plasterki cukinii przez minutę lub dwie z każdej strony. Gdy będą miękkie, przełóż je na talerz z boku. Gdy trochę ostygną, możesz zacząć je zwijać lub trzymać w lodówce do czasu przybycia gości i zwijać tuż przed podaniem.
- Posmaruj każdy plaster cukinii serkiem śmietankowym według własnego wyboru, dodaj szynkę PRSUT, rukolę doprawioną odrobiną octu balsamicznego i oliwą z oliwek (bez soli, ponieważ szynka jest wystarczająco słona) i zawiń w roladki. W razie potrzeby możesz spiąć wykałaczką.
- Podawaj na półmisku. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Polej oliwą z oliwek i octem balsamicznym wg własnego uznania
- Posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi, jeśli je masz, listkami parmezanu lub po prostu odrobiną świeżej bazylii i gotowe.
- Podawaj z lampką zimnego wina i chlebem i ciesz się tą przystawką przez całe lato!
Czas przygotowania: 30 minut, 12 roladek
Smacznego!