add wishlist show wishlist remove wishlist add compare show compare remove compare preloader

Twój koszyk jest pusty

0.00 zł

Variant title
[item_qty] $0.00
Roladki z grillowanej cukinii z szynką prsut i serkiem

Roladki z grillowanej cukinii z szynką prsut i serkiem

Składniki:

  • 1 opakowanie szynki PRSUT
  • 1 średniej wielkości cukinia, bardziej regularna w kształcie
  • 1 opakowanie serka śmietankowego według własnego wyboru
  • świeża rukola
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól i pieprz
  • prażone orzeszki pinii, listki parmezanu lub świeża bazylia do smaku
  • chleb do podania

 

Przygotowanie:

 

  1. Pokrój cukinię za pomocą noża lub mandoliny na cienkie podłużne plastry o grubości 3-4 mm. Lekko je posól, aby szybciej uwolniły wodę, a następnie osusz je ręcznikiem papierowym po kilku minutach.
  2. Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu, posmaruj odrobiną oliwy z oliwek i grilluj plasterki cukinii przez minutę lub dwie z każdej strony. Gdy będą miękkie, przełóż je na talerz z boku. Gdy trochę ostygną, możesz zacząć je zwijać lub trzymać w lodówce do czasu przybycia gości i zwijać tuż przed podaniem.
  3. Posmaruj każdy plaster cukinii serkiem śmietankowym według własnego wyboru, dodaj szynkę PRSUT, rukolę doprawioną odrobiną octu balsamicznego i oliwą z oliwek (bez soli, ponieważ szynka jest wystarczająco słona) i zawiń w roladki. W razie potrzeby możesz spiąć wykałaczką.
  4. Podawaj na półmisku. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Polej oliwą z oliwek i octem balsamicznym wg własnego uznania
  5. Posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi, jeśli je masz, listkami parmezanu lub po prostu odrobiną świeżej bazylii i gotowe.
  6. Podawaj z lampką zimnego wina i chlebem i ciesz się tą przystawką przez całe lato!

Czas przygotowania: 30 minut, 12 roladek

Smacznego!