add wishlist show wishlist remove wishlist add compare show compare remove compare preloader

Twój koszyk jest pusty

0.00 zł

Variant title
[item_qty] $0.00
Halloweenowe czaszki z pizzy

Halloweenowe czaszki z pizzy

Składniki:

  • 1 opakowanie salami w plastrach
  • 1 opakowanie/porcja schłodzonego ciasta na pizzę ( kupne/domowe )
  • 1/2 szklanki sosu do pizzy
  • 1 szklanka startego sera mozzarella
  • pokrojone w plasterki czarne oliwki
  • 1/4 szklanki zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1/4 szklanki czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • oliwa z oliwek do posmarowania
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki czosnku w proszku lub inne ulubione przyprawy do pizzy

 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury ( wskazanej na opakowaniu pizzy lub z przepisu w przypadku domowego ciasta ).
  2. Rozłóż lub rozwałkuj ciasto na pizzę i za pomocą noża wytnij kształty czaszek.
  3. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Ostrożnie uformuj oczy, nos i usta za pomocą palców lub małego noża.
  5. Na cieście w kształcie czaszki rozsmaruj cienką warstwę sosu do pizzy, omijając rysy twarzy.
  6. Sos posyp startym serem mozzarella, posiekanym salami ( zostaw odpowiednią ilość plastrów na oczy), czarnymi oliwkami, zieloną papryką i czerwoną cebulą ( możesz dodać, zamienić, lub ominąć składniki, dodaj co lubisz).
  7. Ponownie posyp serem, aby zakrył "wnętrze" czaszki, oraz suszonym przyprawami.
  8. Połóż plasterki salami i czarnej oliwki na „oczach” czaszki, aby nadać jej upiorny wygląd ;) .
  9. Brzegi ciasta lekko posmaruj oliwą z oliwek, aby uzyskać złotą skórkę.
  10. Piecz w piekarniku przez około 15 minut lub do momentu, aż ser się roztopi i zacznie bulgotać, a ciasto będzie złotobrązowe.
  11. Ostrożnie wyjmij czaszki i podawaj na ciepło.

 

Czas przygotowania: 20-25 minut + pieczenie

Smacznego !