Oct 29, 2024
Halloweenowe czaszki z pizzy
Składniki:
- 1 opakowanie salami w plastrach
- 1 opakowanie/porcja schłodzonego ciasta na pizzę ( kupne/domowe )
- 1/2 szklanki sosu do pizzy
- 1 szklanka startego sera mozzarella
- pokrojone w plasterki czarne oliwki
- 1/4 szklanki zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 1/4 szklanki czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- oliwa z oliwek do posmarowania
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki czosnku w proszku lub inne ulubione przyprawy do pizzy
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury ( wskazanej na opakowaniu pizzy lub z przepisu w przypadku domowego ciasta ).
- Rozłóż lub rozwałkuj ciasto na pizzę i za pomocą noża wytnij kształty czaszek.
- Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ostrożnie uformuj oczy, nos i usta za pomocą palców lub małego noża.
- Na cieście w kształcie czaszki rozsmaruj cienką warstwę sosu do pizzy, omijając rysy twarzy.
- Sos posyp startym serem mozzarella, posiekanym salami ( zostaw odpowiednią ilość plastrów na oczy), czarnymi oliwkami, zieloną papryką i czerwoną cebulą ( możesz dodać, zamienić, lub ominąć składniki, dodaj co lubisz).
- Ponownie posyp serem, aby zakrył "wnętrze" czaszki, oraz suszonym przyprawami.
- Połóż plasterki salami i czarnej oliwki na „oczach” czaszki, aby nadać jej upiorny wygląd ;) .
- Brzegi ciasta lekko posmaruj oliwą z oliwek, aby uzyskać złotą skórkę.
- Piecz w piekarniku przez około 15 minut lub do momentu, aż ser się roztopi i zacznie bulgotać, a ciasto będzie złotobrązowe.
- Ostrożnie wyjmij czaszki i podawaj na ciepło.
Czas przygotowania: 20-25 minut + pieczenie
Smacznego !