add wishlist show wishlist remove wishlist add compare show compare remove compare preloader

Twój koszyk jest pusty

0.00 zł

Variant title
[item_qty] $0.00
Fasolka po bretońsku z Kiełbasą Makoi i Premium Bacon

Fasolka po bretońsku z Kiełbasą Makoi i Premium Bacon

Składniki:

    • 500 g fasoli
    • 400 g kiełbasy Makoi
    • 150 g Premium Bacon
    • 400 g pomidorów (mogą być także z puszki)
    • 2 duże cebule 
    • przecier pomidorowy lub passata
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • kilka ziaren pieprzu
    • cząber,
    • majeranek,
    • słodka papryka,
    • ostra papryka,
    • sól, pieprz mielony

       

      Przygotowanie:

      1. Fasolę przepłukujemy i zalewamy zimna wodą - odstawiamy na 12 godzin. Następnie odlewamy wodę, fasolę przekładamy do dużego garnka i zalewamy świeżą wodą (tak, aby zakryła fasolę). Dodajemy po pół łyżeczki cząbru oraz majeranku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe i kilka ziaren całego pieprzu. Zagotowujemy.

      2. Boczek kroimy w paski i wytapiamy na suchej patelni. Zrumieniony boczek dodajemy do fasoli starając się, aby tłuszcz pozostał na patelni. Na wytopionym tłuszczu przesmażamy cebulę pokrojona w piórka. Gdy się zezłoci dodajemy kiełbasę pokrojona w plasterki, delikatnie zrumieniamy aby wydobyć aromat papryki, a następnie dodajemy do gotującej się fasolki. Całość gotujemy do miękkości fasolki (trwa to zwykle ok. 1,5-2 h). Ma ona być miękka, ale nadal jędrna.

      3. Gdy fasola już będzie prawie miękka wrzucamy pokrojone pomidory i jeszcze chwilę gotujemy. Na końcu dodajemy ok. 3-4 łyżki przecieru pomidorowego  ( passata także się nada ) oraz doprawiamy słodką i ostrą papryką ( pamiętając, że kiełbasa Makoi jest już paprykowa i odda smak ), oraz solą i pieprzem. Możemy także dodać dodatkową ilość cząbru oraz majeranku.

       Smacznego!