Oct 29, 2024
Carbonara z guanciale
Składniki:
- 100 g guanciale
- 200 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
- 4 żółtka
- 60 g sera Pecorino Romano lub Parmigiano Reggiano
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pokrój guanciale na plasterki, a następnie w drobne paski. Podsmaż bez użycia tłuszczu na dużej patelni.
- W międzyczasie, w dużej misce przygotuj sos. 4 żółtka jaj roztrzep dokładnie widelcem, wymieszaj ze startym serem oraz szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać jednorodną masę.
- Ugotowany makaron dodaj bezpośrednio na patelnię z podsmażonym guanciale. Smaż zawartość patelni przez minutę na średnim ogniu, cały czas mieszając, aby połączyć smaki.
- Wlej na patelnię chochelkę wody pozostałej po ugotowaniu makaronu i wymieszaj. Wyłącz ogień i wlej na patelnię wcześniej przygotowany sos z żółtek.
- Mieszaj całość szybko i energicznie, aż cały makaron zostanie pokryty sosem. Podawaj natychmiast (wtedy najlepiej smakuje) doprawiając ją odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i sera pecorino.
Czas przygotowania: 20-25 minut, 2 porcje
Smacznego!