add wishlist show wishlist remove wishlist add compare show compare remove compare preloader

Twój koszyk jest pusty

0.00 zł

Variant title
[item_qty] $0.00
Carbonara z guanciale

Carbonara z guanciale

Składniki:

  • 100 g guanciale
  • 200 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
  • 4 żółtka
  • 60 g sera Pecorino Romano lub Parmigiano Reggiano
  • pieprz
  • sól

 

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Pokrój guanciale na plasterki, a następnie w drobne paski. Podsmaż bez użycia tłuszczu na dużej patelni.
  3. W międzyczasie, w dużej misce przygotuj sos. 4 żółtka jaj roztrzep dokładnie widelcem, wymieszaj ze startym serem oraz szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać jednorodną masę.
  4. Ugotowany makaron dodaj bezpośrednio na patelnię z podsmażonym guanciale. Smaż zawartość patelni przez minutę na średnim ogniu, cały czas mieszając, aby połączyć smaki.
  5. Wlej na patelnię chochelkę wody pozostałej po ugotowaniu makaronu i wymieszaj. Wyłącz ogień i wlej na patelnię wcześniej przygotowany sos z żółtek.
  6. Mieszaj całość szybko i energicznie, aż cały makaron zostanie pokryty sosem. Podawaj natychmiast (wtedy najlepiej smakuje) doprawiając ją odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i sera pecorino.

Czas przygotowania: 20-25 minut, 2 porcje

Smacznego!