add wishlist show wishlist remove wishlist add compare show compare remove compare preloader

Twój koszyk jest pusty

0.00 zł

Variant title
[item_qty] $0.00
Pan Pizza z salami ( pizza z patelni )

Pan Pizza z salami ( pizza z patelni )

Składniki:

Ciasto na pizzę:
    • 500 g mąki typu 00 (Typowa mąka do pizzy, w której duża zawartość glutenu białkowego zapewnia szczególnie elastyczne ciasto. Alternatywnie można użyć także mąki pszennej typu 405.)
    • 1,5 łyżeczki soli (ok. 10 g)
    • 1 szczypta cukru
    • 300 ml wody, letniej
    • 7 g świeżych drożdży, pokruszonych
    • 1 łyżka oliwy z oliwek

          Sos pomidorowy:
          • 1 puszka obranych pomidorów
          • 2 łyżki oliwy z oliwek
          • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
          • sól, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru, świeże lub suszone liście tymianku - do smaku

            Dodatki:
            • 200g salami
            • 1/2 czerwonej cebuli
            • garść pomidorków koktailowych
            • 2 mozzarelle, pokrojone w plasterki

               

               Przygotowanie ciasta:
              1. W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.   
              2. Drożdże pokrusz do letniej wody i mieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
              3. Wymieszaj mieszaninę mąki w robocie kuchennym za pomocą haka do wyrabiania ciasta na niskim poziomie i powoli dodawaj wodę drożdżową, a następnie oliwę z oliwek,
              4. Mieszaj, aż ciasto uformuje się w kulę - następnie ugniataj w robocie kuchennym dobre 7-10 minut. Co jeśli nie masz robota? Spokojnie...możesz wszystkie składniki połączyć i zagnieść ręcznie, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto.  
              5. Zagniecione ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut w temperaturze pokojowej – drożdże są już aktywowane.
              6. Następnie przełóż ciasto do dużej miski i odstaw do lodówki na 24 godziny.
              7. Przed obróbką i pieczeniem ciasto na pizzę wyjmij z lodówki na około 30 minut wcześniej. Wyrastanie na zimno sprawia, że ​​ciasto jest cudownie elastyczne, ma lekko „drożdżowy” smak i nie obciąża żołądka. Ciasto można przygotować dzień wcześniej, a resztę zrobi lodówka. Proste, prawda?   

                Przygotowanie sosu:
                1. Obrane pomidory z oliwą, ząbkiem czosnku i przyprawami zmiksuj  na gładką masę.

                  Przygotowanie pizzy:
                  1. Rozgrzej piekarnik do najwyższej możliwej temperatury za pomocą wentylatora.
                  2. Ciasto na pizzę podziel na trzy kulki o jednakowej wielkości, ułóż na posypanej mąką powierzchni i krótko zagnieć oprószonymi mąką rękami.
                  3. Następnie wyciągnij ciasto na zewnątrz od środka – ponieważ ciasto jest bardzo elastyczne, wymaga to trochę wytrzymałości. Możesz także ostrożnie wziąć ciasto w dłonie i przesuwać je w tę i z powrotem między dłońmi w najlepszy sposób na pizzę, aby rozciągnąć je do pożądanego rozmiaru. Upewnij się, że w środku nie ma dziur i że powstała nieco wyższa krawędź.
                  4. Nasmaruj żeliwną lub metalową patelnię ( może być również blacha lub forma do pizzy ) odrobiną oliwy z oliwek, ostrożnie włóż kawałki ciasta do formy i uformuj je.
                  5. Do każdej pizzy dodaj kilka łyżek sosu pomidorowego i rozprowadź go na brzegach.
                  6. Na wierzchu ułóż plasterki mozzarelli, plasterki salami, kilka pomidorków winogronowych i czerwoną cebulę.
                  7. Włóż patelnię do BARDZO gorącego piekarnika i piecz w trybie Turbo – pizza uwielbia ogień!
                  8. W zależności od mocy Twojego piekarnika pizza będzie gotowa po około 8 - 12 minutach, więc obserwuj ją.
                  9. Po upieczeniu wyjmij gorącą pizzę z piekarnika w rękawiczkach kuchennych, posyp świeżymi pomidorami, czerwoną cebulą, rukolą, wiórkami pecorino i skrop oliwą z oliwek.
                  10. Pokrój pizzę na bardzo duże kawałki, chwyć ją i odważnie ugryź!

                     

                    Ilość porcji: wystarczy na około trzy pizze pieczone w formie o średnicy 24 cm

                     Smacznego!