Aug 30, 2024
Omlet light z szynką i mozarellą
Składniki:
- 1 opakowanie Szynki Light 100g
- 2 jajka
- 2 łyżki masła ( do smażenia )
- sól, pieprz do smaku
- 50 g sera mozzarella (pół standardowej kulki)
Przygotowanie:
- Wbij jajka do miseczki lub szklanki.
- Dopraw solą i pieprzem według uznania (wystarczy szczypta soli i dwa razy tyle pieprzu).
- Dobrze wymieszaj do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
- Rozgrzej patelnię i rozpuścić masło. Ilość pasuje do patelni o średnicach 24 cm i 28 cm (w zależności od tego czy preferujemy grube czy cienkie omlety).
- Wlej jajka i przykryj pokrywką.
- Smaż około 5 minut na średnim ogniu aż jajko na górze się zetnie.
- Na połowie omleta ułóż pokrojoną w paseczki szynkę i mozzarellę, możesz dodać odrobinę posiekanego szczypioru.
- Złóż omlet na pół, przykryj i smaż kolejne 5 minut aż ser się rozpuści.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 1
Smacznego!