Aug 30, 2024
Ratatouille z salami i warzywami
Składniki:
• 150g Oryginalnego węgięrskiego salami
• 3 pomidory
• 1 duży bakłażan
• 1 duża cukinia
• 3 duże główki cebuli
• 1 małe pudełko (400g) obranych pomidorów z puszki
• 1 łyżeczka mieszanki przypraw prowansalskich
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka tymianku
• 5-6 listków bazylii
• mały pęczek pietruszki
• sól i pieprz do smaku
• oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Warto trochę posortować składniki. Staraj się wybierać pomidory, cebulę, cukinię i bakłażana o tej samej średnicy. Naprawdę ładnie wygląda na misce, gdy widzimy identyczne krążki warzywne.
2. Pomidory z puszki przelej do miski, dodaj mieszankę przypraw prowansalskich i zmiażdżony czosnek. Zmiksuj na krem.
3. Oczyść warzywa i pokrój je w krążki o tej samej wielkości. Podobnie salami.
4. Weź naczynie żaroodporne, każdy kształt jest dobry, ale najbardziej elegancka będzie okrągła miska. Wlej pomidory i rozprowadź równomiernie na dnie. Warzywa i salami zimowe pakujemy do miski w dowolnej kolejności. Może być pozioma, ale będzie naprawdę fajnie, jeśli ułożymy pierścienie jeden na drugim pod kątem. Napełnij miskę, układając ją naprzemiennie.
5.Posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Polej odrobiną oliwy z oliwek.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz 50-60 minut, bazylię i pietruszkę posiekaj i posyp nią potrawę na 10 minut przed końcem pieczenia.
Zobacz jak przygotować
Czas przygotowania: 90 min, 4 porcje
Smacznego!