add wishlist show wishlist remove wishlist add compare show compare remove compare preloader

Twój koszyk jest pusty

0.00 zł

Variant title
[item_qty] $0.00
Tortilla Española z chorizo

Tortilla Española z chorizo

Składniki:

  • 100g Chorizo
  • 4 średnie ziemniaki (ok.700g)
  • 6 jajek
  • ½ cebuli
  • oliwa z oliwek
  • sól

 

Przygotowanie:

  1. Obrać ziemniaki i dobrze je umyć, pokroić na cztery części wzdłuż, a następnie na arkusze o grubości około pół centymetra. Podgrzać oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu, a gdy jest bardzo gorąca usmażyć ziemniaki do miękkości.
  2. W międzyczasie ubić jajka w dużej misce razem ze szczyptą soli i gdy ziemniaki są gotowe odcedzić je i dodać do ubitego jajka.
  3. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki tego samego oleju ze smażenia ziemniaków. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć przez 5-6 minut na rozgrzanym oleju wraz ze szczyptą soli.
  4. Usunąć skórkę z chorizo ​​i pokroić w drobną kostkę. Gdy cebula będzie dobrze podsmażona, dodać posiekane chorizo ​​i smażyć przez kilka minut. Dobrze odcedzić i dodać cebulę i chorizo ​​do miski z ubitym jajkiem i ziemniakami. Wymieszać aż do idealnego połączenia.
  5. Rozgrzać na średnim ogniu nieprzywierającą patelnię z kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wlać  przygotowaną mieszankę i dobrze rozprowadzić ją po dnie patelni.
  6. Smażyć 3-4 minuty, aż spód tortilli opadnie, a następnie odwrócić ją, pomagając sobie płaskim talerzem lub pokrywką. Smażyć, aż omlet zgęstnieje według naszych upodobań, zdjąć z ognia i podać do stołu.

 

Czas przygotowania: 30 minut, 4 porcje

Smacznego!