Aug 30, 2024
Tortilla Española z chorizo
Składniki:
- 100g Chorizo
- 4 średnie ziemniaki (ok.700g)
- 6 jajek
- ½ cebuli
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie:
- Obrać ziemniaki i dobrze je umyć, pokroić na cztery części wzdłuż, a następnie na arkusze o grubości około pół centymetra. Podgrzać oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu, a gdy jest bardzo gorąca usmażyć ziemniaki do miękkości.
- W międzyczasie ubić jajka w dużej misce razem ze szczyptą soli i gdy ziemniaki są gotowe odcedzić je i dodać do ubitego jajka.
- Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki tego samego oleju ze smażenia ziemniaków. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć przez 5-6 minut na rozgrzanym oleju wraz ze szczyptą soli.
- Usunąć skórkę z chorizo i pokroić w drobną kostkę. Gdy cebula będzie dobrze podsmażona, dodać posiekane chorizo i smażyć przez kilka minut. Dobrze odcedzić i dodać cebulę i chorizo do miski z ubitym jajkiem i ziemniakami. Wymieszać aż do idealnego połączenia.
- Rozgrzać na średnim ogniu nieprzywierającą patelnię z kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wlać przygotowaną mieszankę i dobrze rozprowadzić ją po dnie patelni.
- Smażyć 3-4 minuty, aż spód tortilli opadnie, a następnie odwrócić ją, pomagając sobie płaskim talerzem lub pokrywką. Smażyć, aż omlet zgęstnieje według naszych upodobań, zdjąć z ognia i podać do stołu.
Czas przygotowania: 30 minut, 4 porcje
Smacznego!