Aug 30, 2024
Chłodnik Salmorejo, zupa krem pomidorowy z fuetem serowym
Składniki:
- 110g fueta z serem pleśniowym Cabrales
- 1,6kg pomidorów dobrej jakości
- 200g czerstwego chleba
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 50ml oliwy z oliwek
- 20ml octu winnego
- 20g czosnku
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj jajka.
- Natnij pomidory, wrzucić do wrzącej wody na 1 minutę, następnie do wody z lodem, zdejmij skórkę, dowolnie pokrój.
- Chleb namocz w zimnej wodzie, drobno posiekaj cebulę i czosnek, drobno posiekaj kiełbasę.
- Do pomidorów dodaj sól, pieprz, cebulę, czosnek, ocet, chleb i zmiel blenderem na gładką masę.
- Zupę przelej do miseczek, dodaj jako i kiełbasę. Podawaj na zimno.
Czas przygotowania: 50 minut, 4 porcje
Smacznego!