Aug 30, 2024
Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim i szynką praską pieczoną
Składniki:
- 1 opakowanie szynki praskiej pieczonej
- 6 jajek
- 50 g masła
- 20 ml octu
- 1 cytryna
- 1 bagietka
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 20 g startego chrzanu lub kremu chrzanowego
- 100 ml śmietanki
- sól pieprz
Przygotowanie:
- Najpierw przygotuj sos holenderski. Rozpuść 50 g masła. Oddziel 4 jajka, umieść żółtka w metalowej misce. Rozpocznij ogrzewanie na parze z ciągłym mieszaniem. Ważne jest, aby nie przestawać mieszać przez minutę, ponieważ to jest sekret sosu. Dodaj roztopione masło oraz szczyptę soli i pieprzu. Następnie możesz dodać trochę świeżego soku z cytryny i chrzan. Stopniowo dodaj śmietankę i dalej gotuj na parze, aż sos holenderski zgęstnieje.
- Bagietkę pokrój na pół i podsmaż z każdej strony na odrobinie masła.
- W garnku zagotuj wodę, dodaj ok. 2 łyżki octu. Energicznie zamieszaj wodę, a następnie ostrożnie wbij 2 jajka do środka wiru. Jajka powinny gotować się przez 2 minuty. Odsącz nadmiar wody z jajek w koszulce ręcznikiem papierowym i możesz zacząć podawać.
- Na bagietkach ułóż liście sałaty rzymskiej, nałóż jajka i szynkę. Skrop obficie sosem holenderskim, a następnie posyp odrobiną posiekanego szczypiorku.
Czas przygotowania: 60 minut
Smacznego!