add wishlist show wishlist remove wishlist add compare show compare remove compare preloader

Twój koszyk jest pusty

0.00 zł

Variant title
[item_qty] $0.00
Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim i szynką praską pieczoną 100g Kometa

Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim i szynką praską pieczoną

Składniki:

  • 1 opakowanie szynki praskiej pieczonej
  • 6 jajek
  • 50 g masła
  • 20 ml octu
  • 1 cytryna
  • 1 bagietka
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 20 g startego chrzanu lub kremu chrzanowego
  • 100 ml śmietanki
  • sól pieprz
 

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotuj sos holenderski. Rozpuść 50 g masła. Oddziel 4 jajka, umieść żółtka w metalowej misce. Rozpocznij ogrzewanie na parze z ciągłym mieszaniem. Ważne jest, aby nie przestawać mieszać przez minutę, ponieważ to jest sekret sosu. Dodaj roztopione masło oraz szczyptę soli i pieprzu. Następnie możesz dodać trochę świeżego soku z cytryny i chrzan. Stopniowo dodaj śmietankę i dalej gotuj na parze, aż sos holenderski zgęstnieje.
  2. Bagietkę pokrój na pół i podsmaż z każdej strony na odrobinie masła.
  3. W garnku zagotuj wodę, dodaj ok. 2 łyżki octu. Energicznie zamieszaj wodę, a następnie ostrożnie wbij 2 jajka do środka wiru. Jajka powinny gotować się przez 2 minuty. Odsącz nadmiar wody z jajek w koszulce ręcznikiem papierowym i możesz zacząć podawać.
  4. Na bagietkach ułóż liście sałaty rzymskiej, nałóż jajka i szynkę. Skrop obficie sosem holenderskim, a następnie posyp odrobiną posiekanego szczypiorku.
 

Zobacz jak prosto!

Czas przygotowania: 60 minut

Smacznego!