Gulasz z soczewicy z boczkiem i szpeclami (niemieckie kluski kładzione)
Składniki:
- 3 opakowania Boczku Szwarcwaldzkiego
- 250 g brązowej soczewicy
- 1,2 litra bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 mały kawałek selera
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 250 g mąki
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki octu stołowego
Przygotowanie:
- Soczewicę zagotuj z wywarem i gotuj pod przykryciem ok. 60 minut.
- Obierz cebulę i czosnek, rozgnieć czosnek. Obierz i umyj marchewki, ziemniaki i seler i pokrój w kostkę z cebulą i boczkiem.
- Plastry boczku pokrój w kostkę lub paski, usmaż na rozgrzanym oleju, dodaj warzywa, podsmaż, następnie dodaj do soczewicy i smaż kolejne 15-20 minut.
- Aby przygotować kluski kładzione, wymieszaj mąkę, jajka, 1/2 łyżeczki soli i 75-100 ml wody, aby uzyskać gładkie ciasto. Wyciskaj ciasto wprost do osolonej gotującej wody przez prasę do szpecli lub przez durszlak albo metalową tarkę. (można też położyć ciasto na niewielkiej desce do krojenia, a następnie, trzymając deskę tuż nad wrzątkiem, odcinać ciasto szerokim nożem po kawałeczku tak, by wpadało do wody.) Gotuj przez 5 do 8 minut. Wybierz łyżką durszlakową.
- Dopraw gulasz octem, solą i pieprzem, nałóż na talerze i podawaj z kluseczkami.
Czas przygotowania: 40 minut, 4 porcje
Smacznego!