Aug 30, 2024
Bułeczki z salami i serem feta
Składniki:
- 150-200g Salami
- 100-150g sera feta
- 500g mąki
- 0,4l mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 25g drożdży
- 3 łyżki soli mokka
- szczypka cukru
- 1 jajko
- ziarenka sezamu
Przygotowanie:
- W odrobinie mleka rozrób drożdże z odrobiną cukru. Mąkę przesiej i wymieszaj z solą i oliwą z oliwek. Dodaj mleko i wyrabiaj z niego lekkie ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
- Ciasto przykryj grubą warstwą mąki, wyrób. Rozwałkuj i wytnij z niego prostokąty 15x20 cm.
- Na krótszym boku prostokąta umieść krążki salami na 3 centymetry tak, aby zachodziły na siebie w połowie. Pozostaw na obu krawędziach ok. 2 centymetry puste.
- Przykryj salami serem feta, pokrojonym w cienkie plastry lub połamane na kawałki.
- Zagnij obie krawędzie na całej ich długości, następnie zagnij najpierw krótsze, a potem dłuższe zakładki ciasta. Nie zawijaj go, aby otrzymać ładną płaską torbę.
- Posmaruj wierzch bułeczek jajkiem i posyp sezamem. Niech wyrośnie na pół godziny.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut na złoty kolor.
Czas przygotowania: 90 minut, 4 porcje
Smacznego!