add wishlist show wishlist remove wishlist add compare show compare remove compare preloader

Twój koszyk jest pusty

0.00 zł

Variant title
[item_qty] $0.00
Bułeczki z salami i serem feta

Bułeczki z salami i serem feta

Składniki:

  • 150-200g Salami
  • 100-150g sera feta
  • 500g mąki
  • 0,4l mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 25g drożdży
  • 3 łyżki soli mokka
  • szczypka cukru
  • 1 jajko
  • ziarenka sezamu

Przygotowanie:

  1. W odrobinie mleka rozrób drożdże z odrobiną cukru. Mąkę przesiej i wymieszaj z solą i oliwą z oliwek. Dodaj mleko i wyrabiaj z niego lekkie ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Ciasto przykryj grubą warstwą mąki, wyrób. Rozwałkuj i wytnij z niego prostokąty 15x20 cm.
  3. Na krótszym boku prostokąta umieść krążki salami na 3 centymetry tak, aby zachodziły na siebie w połowie. Pozostaw na obu krawędziach ok. 2 centymetry puste.
  4. Przykryj salami serem feta, pokrojonym w cienkie plastry lub połamane na kawałki.
  5. Zagnij obie krawędzie na całej ich długości, następnie zagnij najpierw krótsze, a potem dłuższe zakładki ciasta. Nie zawijaj go, aby otrzymać ładną płaską torbę.
  6. Posmaruj wierzch bułeczek jajkiem i posyp sezamem. Niech wyrośnie na pół godziny.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut na złoty kolor.

 Czas przygotowania: 90 minut, 4 porcje

Smacznego!